ЛИЦЕНЦИРАН ОВОШЕН РАСАДНИК

25207

САДНИЦИ

icon3

ЗАСАДУВАЊЕ

Untitled

ЃУБРЕЊЕ

icon

БЕРБА

Аронија – Инвестиција што се враќа во третата година

ПРОДАЖБА НА САДНИЦИ АРОНИЈА СО ЗАГАРАНТИРАН ОТКУП НА РОДОТ

мила

Повеке информации

Потекло на садниците

Садниците се од увоз,  увезени од реномиран расадник од Полска, наш партнер кој има свои плантажи од околу 40 хектари. Садниците се произведени вегетативно или ин витро, од ткиво.

Квалитет на садниците

Садниците се со врвен квалитет, произведени се по пат на вегетативно ткиво, ин витро со што се овозможува род уште во првата година. Ви гарантираме дека садницте кои се купени од нас, засадени и одгледани под наша контрола во иднина достигнуваат високи приноси.

Органско производство

Еден од главните фактори за добивање на сертификат за органско производство на аронија е ѓубрењето и отстранувањето на плевели. На органски фарми со аронија не се користат хербициди и вештачки ѓубрива. Плевелите во редовите мора да бидат победени механички, или редовите треба да бидат зазеленети. Ѓубрењето и прихранувањето на плантажата треба да се одвива со органски ѓубрива.

Приноси

Продуктивноста на аронијата е понекогаш и повеќе од 20 години. Годишен просечен принос е 12-17 тони на 1 хек, во просек од околу 15 тони / хек.

Откуп на родот

Откупот на родот се врши со претходно склучен договор  заверен на нотар. За да склучите договор за откуп, садниците треба  да се купени од нас, а одгледувањето да биде контролирано од наша страна. Цената на откупот на родот се менува во зависност од квалитетот на плодот и сертификатот за органско производство. На денот на  откупот, проценката за квалитетот на плодот  ќе ја даваат стручни лица од Полска.

Слики од садниците за сезона 2015/2016г

Аронијата како храна и лек

Содржи витамини и минерали

Содржи антиоксиданси

ЧАЈ ОД АРОНИЈА

Содржи лековити својства

Употреба како храна

Аронија во развој

aronija-1055731936

Плодовите се црни, тркалезни или малку издолжени, 8-12mm во дијаметар и тежат 1-1,5 g.

Плодовите на растението можат да останат и до еден месец, па потоа да настапи бербата.

Берба на аронија

БЕРБА НА АРОНИЈА

Бербата се одвива втората половина на август или почетокот на септември.Транспорт и обработка на аронијата не предизвикуваат проблеми. Плодовите иако се меки, тие се здрави и не може така лесно да зе нагмечат.

Антиоксидантни едниници во 100 грама аронија

Аронија 16100 ед.
Суви сливи 5700 ед.
Суво грозје 2830 ед.

Во сите плодови содржи голема концентрација на антиоксиданси (танини, биофеноли, флавоноиди, антоцијанини, катехини) и се смета дека е поголем антиоксиданс од брусницата.

Интервју со еден фармер

Peter: Hershel tell us about how you started to grow organic food?

Hershel: Well, first of all I’ve never been the farmer type. My father had a farm and he wanted me to work hard like him so one day he can leave the farm to me.

Peter: Did you enjoy it at first?

Hershel: Of course not! I was a young boy who just wanted to play with his friends and talk to girls…I was very shy so there wasn’t actually any girl talking (laughing)!

Peter: How did you start working with Organic Food LTD?

Hershel: I was approached by one of your colleagues at the Australian competition “Young Farmer”. We spoaked and he showed me that here are a lot of possibilites before us, that the market is not crowded at all and that we can open people’s eyes for the organic food.

Peter: What kind of food you are producing for our customers?

Hershel: At the beggining I started with potatoes, tomatoes, cucumbers and very small amount of grapes. Now we operate on over 1500 acres and we produce over 200 different vegetables. Also we have another 200 acres only with fruits, forest fruits mainly – strawberries, blueberries and blackberries.

Peter: Did you breed any animals?

Hershel: Yes, we have pigs, cows – from which we get the best organic milk, we have also chickens.

farmer